top of page

Alleen maar winnaars bij Energybattle in Presikhaaf

Een aantal bewoners van Presikhaaf in Arnhem is flink in de prijzen gevallen na hun deelname aan de Energybattle, een energie bespaar wedstrijd van woningcorporatie Portaal in samenwerking met de gemeente Arnhem. Het lukte de meest actieve deelnemers om hun energieverbruik met maar liefst 65% te verminderen. Een bijzondere prestatie waar de winnaars donderdagavond door wethouder Cathelijne Bouwkamp en Joost Wools, manager volkshuisvesting Portaal, voor in het zonnetje werden gezet.

Iedere besparing is mooi meegenomen‘Eigenlijk kent deze wedstrijd alleen maar winnaars’ benadrukt Joost Wools van Portaal. ‘Want uit onderzoek is gebleken dat deelnemers hun bespaargedrag doorzetten en ook op lange termijn energiezuiniger leven. En zeker in deze tijd, waarin de energiemarkt op z’n kop staat en de prijzen enorm stijgen, is iedere besparing mooi meegenomen. Maar dat het de winnaar gelukt is om het energiegebruik terug te brengen tot minder dan de helft van normaal, is echt heel bewonderenswaardig. Ik hoop dit besparingstalent ook anderen inspireert, zodat de hele wijk ervan profiteert.’ In totaal bespaarden de deelnemers 2.546 kilogram CO2. Dat staat gelijk aan wat 116 bomen per jaar aan CO2 opnemen.


Op eigen kracht

Voorafgaand aan de wedstrijd kregen de deelnemers een persoonlijk coachingsgesprek en de gemeente Arnhem deed een besparingskit cadeau, met daarin een led lamp, douchetimer en nog wat simpele en handige items. Verder gingen zij, 2 maanden lang, geheel op eigen kracht de strijd aan.


‘Veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen’

Wethouder Cathelijne Bouwkamp legt uit waarom de gemeente Arnhem hard werkt om de CO2 uitstoot te verminderen: ‘Dat is belangrijk om de klimaatverandering tegen te gaan. Het besparen van energie is daarbij de basis. De energieprijzen zijn de afgelopen tijd fors gestegen en door de oorlog in Oekraïne wordt alles nog veel duurder. Hierdoor komen veel Arnhemmers echt in de knel,’ zegt Bouwkamp. ‘Voor veel mensen is het lastig om energie te besparen, omdat ze niet goed weten waar ze moeten beginnen. We doen er alles aan om hen daarbij te helpen. Denk bijvoorbeeld aan de energiecoaches die bij Arnhemmers over de vloer komen en persoonlijk advies geven over welke mogelijkheden er zijn om energie te besparen. Het is ontzettend goed om te zien dat deze bewoners uit Presikhaaf de handschoen hebben opgepakt en zelf aan de slag zijn gegaan met het verminderen van hun energieverbruik. Terecht dat zij met dit mooie resultaat in de prijzen vallen. Dat hebben ze verdiend! Ik hoop dat mensen met elkaar in de buurt hierover kennis en ervaring uitwisselen. Zo helpen we elkaar met het besparen van energie. Dat is goed voor het milieu en zorgt dat de energierekening zo laag mogelijk blijft.’


Dat laatste is ook vooral de reden waarom Huurdersorganisatie Portaal Arnhem (HOP Arnhem) zo enthousiast is over de Energybattle. Marcel van Empel, van HOP Arnhem: ‘We maken ons grote zorgen om de energiearmoede onder huurders. Het is mooi dat deze wedstrijd laat zien wat je vrij eenvoudig zelf kunt doen om je energieverbruik omlaag te brengen.’


Met de hele flat naar Burgers’ Zoo

Uit handen van wethouder Cathelijne Bouwkamp en Joost Wools kreeg de winnaar van de hoofdprijs donderdag een weekje vakantie op een vakantiepark in Nederland aangeboden. De groepswinnaars mogen met hun gezinnen en alle buren uit hun flat een dagje naar Burgers’ Zoo. Zo draagt deze wedstijd ook nog bij aan meer saamhorigheid in de wijk.


Lees het originele nieuwsbericht van Portaal hier.

Comments


bottom of page