top of page

NK tegelwippen

Zeg maar dag tegen de tegels in je tuin en hallo tegen planten, bloemen en ander groen. Het NK tegelwippen is weer begonnen. Het doel is om zo veel mogelijk tegels te vervangen door groen.


Vanaf 21 maart tot 31 oktober vindt het jaarlijkse NK tegelwippen plaats. Bijna honderd gemeentes in Nederland hebben zich aangemeld om mee te doen. Ook de gemeente Zeist. De gemeente waarin (naar verhouding) de meeste tegels worden verwijderd en vervangen door planten, wint de competitie.


Draag je steentje bij

Iedereen kan meedoen door tegels te wippen in z’n eigen (gevel)tuin. Natuurlijk draait het NK tegelwippen niet alleen om rivaliteit, maar heeft het een hoger, gemeenschappelijk doel. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier!

Alle gewipte tegels tellen mee en kunnen aangemeld worden via www.nk-tegelwippen.nl, met een meegestuurde foto als bewijs. Meedoen gaat als volgt:


1. Wip tegels of leg een geveltuintje aan Je kunt kiezen uit twee opties:

  • Tegels uit je tuin wippen.

  • Aan de voorkant van hun huis een geveltuintje aanleggen. Een geveltuin is een strook groen die tegen de voormuur van een huis aan ligt. Het plaatsen van een geveltuin mag in Zeist zonder vergunning, maar lees eerst de voorwaarden.

2. Kies groene planten Na het wippen van de tegel, is het tijd om groen te plaatsen. Niet elke plant is even geschikt voor de tuinbodems in Zeist. Een geschikte plantenlijst is te vinden op de website van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.


3. Gebruik de tegels opnieuw Je kunt de gewipte tegels verkopen of hergebruiken. Bijvoorbeeld door opgestapelde tegels te gebruiken als insectenhotel. Ook kan je van gebruikte tegels een plantenbak maken. Of er moestuinpaden mee aanleggen. Meer handige tips voor het recyclen en hergebruiken van tegels zijn te vinden op de website van het NK tegelwippen.


Zinloze verharding maakt plaats voor extra groen

In Zeist bestaat ongeveer 140.000 vierkante meter oppervlakte uit ‘zinloze verharding’. Vooral trottoirs zijn veel breder dan nodig en kunnen versmald worden en plek bieden aan extra groen. In totaal wil de gemeente dit jaar 2.100 vierkante meter extra vergroenen. Met hulp van inwoners die in hun eigen (gevel)tuin tegels wippen, moet dat nog veel meer worden.Start NK tegelwippen in Zeist bij winkelcentrum Vrijheidsplein

De gemeente Zeist begon het NK tegelwippen met het vergroenen van de omgeving bij het winkelcentrum Vrijheidsplein in Dijnselburg. De stoepen worden minder breed waardoor er meer ruimte vrij komt voor planten. Bij een de workshop tuin vergroenen konden inwoners hun mening geven over welk groen op de in totaal 500 vierkante meter grond kan komen te staan. Ook kregen ze tips om zelf meer groen te creëren in hun tuinen. De gewipte tegels uit Dijnselburg worden hergebruikt. Ze gaan naar bezoekerscentrum de Boswerf. Hier worden ze gebruikt om bloemen- en plantenbakken mee te maken.


Lees het originele artikel van Woongoed Zeist hier.

Comments


bottom of page