top of page

Provides derde in de Top 10 duurzaamheidsprijs 2021

Provides heeft de derde plaats bij de duurzaamheidsprijs 2021 behaald. De duurzaamheidsprijs voor woningcorporaties is tot stand gekomen op basis van open data.


De duurzaamheidsprijs is door Republiq in het leven geroepen om koplopers in de corporatiesector aan te moedigen voor de stappen die zij hebben gezet in het terugdringen van het energiegebruik van woningen. We vergeleken het energieverbruik van het bezit van de corporaties tussen twee opvolgende jaren. De benodigde (open) data is door Republiq opgevraagd bij de drie grootste netbeheerders (Stedin, Enexis en Liander) en het Kadaster. De gegevens zijn verwerkt tot jaarreeksen die met elkaar kunnen worden vergeleken. Op basis van dit vergelijk is de top 50 tot stand gekomen.


De top 10 heeft een award in ontvangst mogen nemen. Voor deze duurzame prijs werkte Republiq samen met InnAut. InnAut is een technische sociale onderneming uit ’s-Hertogenbosch die mensen met afstand tot de arbeidsmarkt begeleidt naar een baan of opleiding binnen de techniek.


Provides is gestart met een groot verduurzamingsprogramma, waarbij woningen met een slecht energielabel worden aangepakt. In eerste instantie wordt de energiebehoefte gereduceerd door onder andere de gebouwschil goed te isoleren. Bij woningen waar de warmtevraag al laag is, wordt energie opgewerkt met zonnepanelen. In 2030 moet dat leiden tot een woningvoorraad met een gemiddeld energielabel A, als opmaat naar een CO2 neutrale woningvoorraad in 2050.


Pieter Schinkel, Projectleider Vastgoed: “Uiteindelijk is het afhankelijk van het gedrag van de bewoners of de energiebesparing ook echt gerealiseerd wordt. Daarvoor zetten wij bijvoorbeeld een energiecoach in om bewoners bewust te maken van hun gedrag en ze te stimuleren opgewekte energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken.”


Kees den Dekker, adviseur bij Republiq:

“Wanneer we het over duurzaamheid hebben, denken we al snel aan het verminderen van onze CO2-uitstoot. De corporatiesector en haar huurders werken hier hard aan. Bij Republiq vinden we dat de koplopers in de sector een schouderklopje verdienen! Daarom vergelijken wij de CO2 reductie van alle woningcorporaties in Nederland. En de grootste bespaarders, die belonen we ieder jaar met onze duurzaamheidsprijs!”

Over Republiq: Republiq is een adviesbureau dat zich richt op vastgoedvraagstukken in het publieke domein. De drijfveer van Republiq is professionalisering van de vastgoedsector. Dit doet zij door het leveren van innovatieve, vaak data-gedreven oplossingen.


Het originele nieuwsbericht van Provides lees je hier.

Comments


bottom of page