top of page

do 20 jun

|

Utrecht

Dag van de Circulariteit i.s.m. Renda

Deze middag staat garant voor: interactie, discussie en nieuwe kansen verkennen. Tijdens deze middag kan je kennis en inspiratie opdoen. Er is een spreker, verschillende deelsessies en een afsluitende borrel om na te praten en te ontmoeten.

Dag van de Circulariteit i.s.m. Renda
Dag van de Circulariteit i.s.m. Renda

Tijd en locatie

20 jun 2024, 13:30 – 17:00

Utrecht, Mariaplaats 14, 3511 LJ Utrecht, Nederland

Het event

Op donderdagmiddag 20 juni organiseert RWU samen met Renda de Dag van de Circulariteit. Deze middag is gericht op wat er speelt op gebied van circulariteit in de keten van de woningbouwsector. De locatie is Congresgebouw De Vereeniging aan de Mariaplaats 14 in het centrum van de stad Utrecht. Deze locatie ligt op nog geen 10 minuten lopen van het centraal station van Utrecht. 

Gratis voor RWU-leden

Deze editie is gratis voor medewerkers van woningcorporaties, die aangesloten zijn bij Regioplatform Woningcorporatie Utrecht (RWU). Wil je bij dit evenement aanwezig zijn? Stuur dan een mail naar Peter Hoogeweg (peter.hoogeweg@portaal.nl) om je aan te melden. Je collega’s zijn uiteraard ook van harte welkom.

Meer informatie

Meer informatie over deze middag volgt de komende weken. Voor nu: meld je aan en zet het evenement in je agenda. We zien je graag op donderdagmiddag 20 juni bij de Dag van de Circulariteit!

Programmering met motto ‘samen doen en leren van elkaar’

De programmering wordt momenteel vormgegeven. Centraal staat: samen doen en leren van en met elkaar. De middag staat garant voor: interactie, discussie en nieuwe kansen verkennen. Tijdens deze middag kan je kennis en inspiratie opdoen. Er is een spreker, verschillende deelsessies en een afsluitende borrel om na te praten en te ontmoeten. Zoals gezegd: het programma is nog in de maak, maar drie deelsessies zijn al bekend. Deze zijn:

Deelsessie 1) Eerste Hulp Bij Implementatie - Building Balance: In deze sessie nemen Building Balance ketenregisseurs Nienke Binnendijk en Elisabeth ter Borg je mee in de organisatorische kant. Want biobased materialen willen toepassen in je onderhoud-, renovatie- en nieuwbouwprojecten is één, maar hoe ga je dat intern organiseren? Deze deelsessie geeft je praktische handvatten om draagvlak te creëren, die uitmondt in een volmondig bestuurlijk 'ja'.

Deelsessie 2) BioBased renoveren met een interactieve menukaart – Hazenberg: Waar start je als je biobased wil gaan renoveren? Hazenberg heeft zijn kennis hierover gebundeld en een interactieve biobased menukaart ontworpen. Je krijgt antwoorden op vragen zoals: wat zijn de huidige mogelijkheden om woningen met natuurlijke materialen te verduurzamen? Wat betekenen deze materiaalkeuzes voor de energiebesparing en het energielabel van een woning? Je krijgt toegang tot een reeks voorbeeldscenario’s die naast de potentiële energiebesparing ook de kosten in kaart brengt. Achter elke optie schuilt een grondige energetische berekening. Je kunt op een schaalmodel van een woning verschillende materialen en afwerkingen uit de menukaart selecteren, waardoor je de mogelijkheden niet alleen kunt zien, maar ook voelen.

Deelsessie 3) Woningbouw in hout – Lente en RVO: Houtbouw mainstream maken: dat is wat acht Brabantse woningcorporaties nastreven. Zij zijn verenigd in het samenwerkingsverband Lente, samen goed voor meer dan 125.000 sociale huurwoningen. De aangesloten corporaties werken samen, dagen uit en verbinden op het gebied van verschillende thema’s, waaronder duurzaamheid en circulariteit. Samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben ze een handboek ‘Woningbouw in hout’ ontwikkeld om corporaties te helpen die gaan bouwen in hout. Deze kennisdeling willen ze verder doortrekken binnen de sector: hoe zit het met de bouwkosten, met geluid, brandveiligheid, oververhitting, gebruikerservaringen, productie en beschikbaarheid van bouwhout, het organiseren van een goede uitvraag? Want dat we midden in de materialentransitie zitten is duidelijk, dat hout daar een belangrijke bijdrage aan levert ook. Om binnen het co2 budget te blijven volgens het Parijs-akkoord zullen we wel in 2030 met 50% biobased materialen moeten bouwen. Werk aan de woning dus! Houtbouw versnellen: hoe dan?!

Event delen

bottom of page