top of page

Houtbouw

Deze publicatie is onderdeel van een reeks bouwstenen ‘Corporaties en circulariteit’, gemaakt in opdracht van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.


Wat is houtbouw?

Houtbouw is een biobased bouwmethode die kan helpen bij het verkleinen van de milieu impact. Het kan op verschillende manieren worden toegepast, bijvoorbeeld met Houtskeletbouw (HSB), of het toepassen van kruislaags verlijmd hout (CLT). Ook kan hout verwerkt worden in de gevel en draagconstructie (vloerliggers, funderingspalen, muurelementen, gevelbeplating, dakconstructies). Vaak vervangt het daarbij beton en staal uit de conventionele bouwmethode of worden er hybride constructies ontworpen. In het Inspiratieboek Houtbouw staan mooie houtbouw projecten die door corporaties zijn gebouwd.


"Ik heb nog nooit iemand een betonnen muur zien knuffelen. Maar een houten wand wél."

Jetske Thielen, Lente


Corporaties en circulariteit

Om betaalbaar en gezond wonen te borgen voor de sociale doelgroep, helpt het om meer circulair te werken. Corporaties hebben, zowel als eigenaar en als beheerder gedurende de lange levensduur van de woningen hier belang bij. Schaarste van grondstoffen leidt tot prijsstijgingen. Circulair (ver)bouwen draagt bij aan de klimaatdoelstellingen en het vermindert de milieu- impact van de gebouwde omgeving. Corporaties hebben de CO2 uitstoot door het nemen van energiebesparende maatregelen sterk verlaagd. Dankzij circulaire (ver)nieuwbouw kan de CO2-uitstoot verder omlaag. Dit draagt bij aan gezond en toekomstbestendig wonen. Klik hier om naar het pamflet corporaties & circulariteit te gaan.


Lees meer over de mogelijkheden van houtbouw in de publicatie van Lente.

bottom of page