top of page

Proef stroomopslag in batterij geslaagd

Het afgelopen jaar heeft appartementencomplex De Strandwal in Oudorp ruim 7.200 kg CO2 uitstoot vermeden. Ter vergelijking: 617 bomen zijn er nodig om in 1 jaar dezelfde hoeveelheid CO2 op te nemen. De servicekosten voor bewoners zijn per jaar gemiddeld € 13,- gedaald.


Dit alles komt door een opslagaccu en de zonnepanelen die Woonwaard een jaar geleden op het dak van het appartementencomplex heeft geplaatst. Bewoners zijn erg blij met deze win-win situatie. Woonwaard is van plan deze constructie ook op andere daarvoor geschikte appartementencomplexen toe te passen.Hoe werkt de opslagaccu?

De accu slaat de stroom op, op het moment dat de zon schijnt. De stroom kan gebruikt worden op ieder moment dat dat nodig is. De stroom wordt gebruikt voor de algemene voorzieningen, zoals de lift en de verlichting.


De batterijtechniek is nog erg nieuw. Woonwaard was één van de eerste woningcorporaties die de techniek uitprobeerde.


De batterij van Iwell slaat de opgewekte zonnestroom op die niet direct nodig is voor de algemene ruimtes. Pas wanneer hij leeg is wordt stroom van de energieleverancier gebruikt. Als hij vol is wordt de overtollige stroom terug geleverd.


Daarnaast verlaagt de batterij stroompieken, bijvoorbeeld wanneer de lift in beweging komt. Hierdoor is de aansluitwaarde flink verlaagd, wat weer bespaart in het vastrecht van de energieleverancier.


Duurzaam Woonwaard

Woonwaard isoleert, sluit aan op het warmtenet en plaatst zonnepanelen. Dat kan via bestaande technieken of een experiment met innovaties, zoals de opslagaccu in Oudorp. Woonwaard ziet het terugdringen van CO2 als een maatschappelijke noodzaak, waaraan de corporatie een bijdrage kan en moet leveren. Daarnaast verlaagt het de woonlasten of draagt het bij aan het wooncomfort.


Van nieuwbouw tot renovatie, van onderhoud tot de eigen bedrijfsvoering: Woonwaard pakt zoveel mogelijk woningen aan en maakt de duurzame keuze in alles wat ze doet. Daarbij zoekt Woonwaard altijd naar het meest optimale resultaat per bestede euro.


Lees het originele artikel van Woonwaard hier.

Comments


bottom of page