top of page

Zet ook de knop om

Steeds meer Nederlanders willen energie besparen. Zet ook de knop om! Er moet nú iets gebeuren om minder gas te gebruiken. Kijk wat jij kunt doen.


Onze energierekening stijgt, we moeten nu minder afhankelijk worden van gas uit Rusland en we willen klimaatverandering tegengaan. Daarom gaan we nú meer en sneller energie besparen. Kijk wat jij thuis kunt doen. Nu meteen en om je voor te bereiden op de komende winter met goede isolatie. Zet ook de knop om. Zo gebruiken we in een handomdraai veel minder energie.


De prijs van energie is hoog. Met een paar simpele tips kun je ook deze zomer flink besparen. Ook thuis kan je de knop omzetten. Kom dus nu in actie! Hoeveel ga jij besparen? Bekijk hier de tips.


1. Houd de zonwering overdag omlaag

Je huis blijft langer koel als je zonwering aan de buitenkant van je huis gebruikt. Dit werkt 2 keer zo goed als zonwering aan de binnenkant. Op deze manier hoeft de ventilator of airco minder aan; dat scheelt energie en geld. Let op! Zorg wel voor voldoende ventilatie. Bekijk de richtlijnen van het RIVM over ventileren.

Besparing afhankelijk van situatie

Tip! Geen buitenzonwering? Een schaduwdoek is snel en makkelijk op te hangen. Ook planten tegen of rondom je huis zorgen voor verkoeling.

2. Gebruik een ventilator in plaats van airconditioning

Wordt het binnen te warm? Gebruik een ventilator om af te koelen. Die gebruikt minder energie dan een airco. Let op! Een ventilator verplaatst lucht en ververst deze niet. Zorg dat de luchtstroom niet van persoon naar persoon gaat als je visite hebt. Bekijk de richtlijnen van het RIVM over ventileren.

Tip! 's Avonds ramen en deuren open zetten helpt je huis goed afkoelen aan het eind van de dag.


3. Douch niet langer dan 5 minuten

80% van je warmwaterverbruik stroomt door je douche. Bespaar water en geld door niet langer dan 5 minuten per keer te douchen. Stap extra zetten? Douch minder vaak en installeer een waterbesparende douchekop.


4. Droog was aan de waslijn

Droog de was in de zon in plaats van in de wasdroger. De was droogt gratis en energiezuinig aan de waslijn. Plus buiten is je was sneller droog bij goed weer.

Tip! Droog je je was binnen? Zet dan een raam open; dan wordt de lucht binnen niet te vochtig.


Extra besparen

Er is nog meer dat je kunt doen om verlies van warmte te voorkomen. Lees hier hoe je met kleine of grote investeringen je huis direct energiezuiniger kan maken.


Start met een check

Je huis energiezuiniger maken levert je veel op: minder verbruik van gas, een lagere energierekening en het is beter voor het klimaat. Maar waar moet je beginnen? De eerste stap is weten wat de staat van je woning is en waar je kunt verbeteren door bijvoorbeeld je huis beter te isoleren of zonnepanelen te plaatsen. Met een scan van je woning op Verbeterjehuis.nl kom je erachter wat jouw volgende stap is.


Isolatie houdt de warmte binnen

Goede isolatie van je woning voorkomt dat de warmte naar buiten gaat. Mis je nog ergens isolatie aan je dak, buitenmuur of vloer? Of heb je matige isolatie zoals dubbel glas? Door de isolatie van je woning te verbeteren, bespaar je op gas en heb je minder last van kou en tocht. En als je twee of meer isolatiemaatregelen neemt, kan je met een subsidie zo’n 30% van de kosten terugkrijgen.


Verwarm zonder gas

Een warm huis zónder of met minder gas: dat kan door te gaan verwarmen met een warmtepomp. Een warmtepomp werkt op stroom en haalt warmte uit de buitenlucht. Dat maakt het een zuinig apparaat. Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel waardoor het in veel woningen te gebruiken is. Ook als je woning niet zo goed geïsoleerd is. En je verbruikt minder gas. Voor een hybride warmtepomp krijg je ongeveer 30% subsidie.


Klein budget, voor iedereen

Heb je een klein budget om verbeteringen in huis door te voeren? Of woon je in een huurhuis en kan je dus geen grote maatregelen nemen? Dan kun je met een paar kleine investeringen - zoals radiatorfolie of het dichten van naden en kieren - extra besparen en je huis wat comfortabeler maken.


Kom in actie bij geldzorgen

Niet voor iedereen bieden de besparingstips genoeg hulp om de energierekening te kunnen blijven betalen. Als je een inkomen hebt op of net boven het sociaal minimum, kom je mogelijk in aanmerking voor de eenmalige energietoeslag van ongeveer € 1.300,-. Hiervoor kan je contact opnemen met je gemeente. Op Geldfit.nl kan je een korte online test doen om te ontdekken hoe jouw financiële situatie is en welke hulp je verder kan krijgen. Ook kan je anoniem bellen voor hulp bij geldzorgen.


Lees meer over de campagne van de Rijksoverheid.

bottom of page